Спорт

Първата футболна топка пристигнала в Хасково през 1911 г.

Кога в Хасково е донесена първата футболна топка и как се е развивал най-популярният спорт в областния град разказва новият албум на Регионалния исторически музей „Футболът в Хасково през XX век“.

Той беше представен официално в музея от неговите автори д-р Красимира Узунова и директорът на РИМ Пенко Добрев. На премиерата присъстваха много футболни легенди и спортни деятели. Те бяха призовани от съставителите на сборника да напишат своите спомени, за да останат за историята. В албума са подбрани снимки от фонда на музея.

През 1894 г. за първи път швейцарски физкултурници, преподаватели в български училища, показват футболна топка и обясняват правилата на отборната игра. Получил българското име „ритнитоп“, футболът привлича интереса и на хасковските младежи. През 1911 г. К. Жартов, ученик в цариградския Робърт колеж, донася в Хасково през ваканцията първата футболна топка. Коста Арнаудов отбелязва в спомените си: „…и ние тогавашните младежи-ученици, я ритахме най-безобразно, без да имаме понятие за по-късните правила на днешния футбол…“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button