Защитата на правата на онкоболните обсъждат в Хасково

Хасково

Пациентите с онкзаболявания се лекуват по единна световна ситстема. Болните у нас обаче са застрашени от некоординирана или откъсната от обществените нужди политика. Снабдяването с лекарства е обременена с тромава бюрокрация и бюджетни ограничения, за никого не е тайна, че внасяните медикаменти са от по-евтините.

Тези и други проблеми се обсъждат на днешния форум, организиран от Сдружение „Българска Асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот““ – Хасково. Неправителствената организация спечели проект „Да защитим нашата грижа“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ с близо 90 000 лв. Целта е обединяване на усилията на държавни институции и гражданския сектор за защита правата на пациентите, за подобряване на профилактиката и ранната диагностика на онкологичните заболявания.

В национален мащаб към близо 240 000 регистрирани онкоболни ежегодно се добавят нови 30 000 души, които се нуждаят от медикаменти, лечение и подкрепа. След периода на активно лечение обаче много често пациентът остава изолиран поради предразсъдъци в обществото и неразбиране даже в собственото му семейство, посочи Минка Арабаджиева, председател на хасковското сдружение. В Хасково, както и много други градове, липсват така необходимите центрове за рехабилитация и физическо възстановяване, каквато е европейската практика. За създъваането на такъв център хасковската организация засега разчита само на благотворителност.

6-месечния проект предвижда проучване и анализ на правната уредба, създаване на интернет портал, провеждане на информационна кампания.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.