Хасково

Честваме славянското единство в Ябълково, Димитровград и Симеоновград

Заседанието на комитетаХасково и областта имат своя принос и богата история, свързана с Освобождението от турско робство, заявиха днес участниците в първото заседание на организационния комитет за честването на Деня на славянското единство. В срещата участваха областният управител Райна Йовчева, представители на съседни общини и читалища, учени.

През май или юни ще се припомним забравеното дело на чешките инженери Прошек и Пелц, участвали дейно в борбата за свобода на България през 1877 г. Идеята е да не забравя делото на чуждестранните участници в тогавашните съпротиви – чехи, украинци, финландци и др. Планира се да се възстановят и създадат нови славянски домове и да се изградят паметници в с. Ябълково, Димитровград и Симеоновград.

Сред исканията на хасковските членове на комитета са да се организира голяма конференция, на която да бъдат поканени представители на държави, участвали в борбата за освобождението на страната ни, която да се проведе под патронажа на президента Първанов и министерството на културата.

Вероятно честванията ще бъдат финансирани по оперативните програми, обобщи губернаторът Райна Йовчева, която е председател на комитета.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button