Регион

Вина от Хасковско са вписани в европейски регистър

Имената на три общини в Хасковска област – Стамболово, Ивайловград и Любимец влязоха в нов регистър на уникалните храни и напитки в Европа.

Новата публична база данни за европейски храни с уникален произход вече работи. Тя се нарича „еАмброзия – регистър на географските указания на ЕС“ и е достъпна безплатно в интернет, съобщи Европейската комисия. Регистърът дава лесен достъп до информация за всички продукти с географски указания на ЕС.

Първата част от регистъра включва само вина със запазени географски указания. Всички те са защитени още през 2007 г. – първата година от членството на България в ЕС. Сред тях са вината с марката на Стамболово, които имат и международна слава.

В новия европейски регистър са и вина от района на Ивайловград, където местната изба има вече над 20-годишна история. Сред десетте защитени наименования за произход на вино е и Любимец, който се превръща в значим фактор в родното винарство.

Географските означения на ЕС засега осигуряват законова защита на 3 400 наименования на продукти, за да се популяризират уникалните им характеристики и да се защити традиционния опит на техните производители.

До лятото на тази година ще заработи и втората част на европейския публичен регистър, която е за спиртните напитки. А до края на 2019 г. всички селскостопански хранителни продукти на ЕС с географски указания ще бъдат част от платформата „еАмброзия“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button