Любопитно

41 дебютанти на „Южна пролет“ в Хасково, няма участници в три жанра

41 са младите автори, които участват в 47-ия национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково, съобщиха на пресконференция в общината.

24 са в жанра поезия, проза – 18, детска литература – двама. Няма участници в драматургия, литературна критика и кино сценарий. 15-годишната Мирая Гешева от Русе е най-младият автор с книгата си „Един почти истински свят“. Сред участниците от региона са София Милева, Захарина Тонева, Павел Павлов, Виктор Стоянов, Делян Балев, Гочо Гочев.

Конкурс

Всички ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Симеон Янев и членове: Недялко Бакалов, Камелия Кондова, Георги Ангелов и Антон Баев. В рамките на литературните дни традиционно се връчва и наградата за цялостен принос в литературата и изкуството „Александър Паскалев“. Тук журито е с председател Светла Табакова и членове Кирилка Страшникова, Стелиян Николов и Ясен Калайджиев.

Литературните дни и националният конкурс са от 17 до 19 април. Огънят на „Южна пролет“ ще запали поетесата от София Невена Борисова, която е лауреат от 2009 г.

Програмата на литературните дни е изпълнена със събития. Сред тях е творческа вечер с поета Ивайло Балабанов, литературна занаятчийница и базар на книгата с 13 издателства, шатри на местни автори и на дебютантите.

От общината допълниха, че бюджетът на литературните дни е 29 700 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
11.04.2019 14:12 14:12

Като няма кандидати за жанр „Драматургия“, да връчат наградата безапелационно на управляващите – драмата и трагедията в България са пълни и надежда не дебне отникъде…

Back to top button