Хасково

Съдът отмени решението на ЦИК за назначаване на РИК – Хасково

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, с което на 5 април беше назначена Районна избирателна комисия – Хасково в състав от 15 членове за изборите за Европейския парламент.

Това става по жалба на коалиция „БСП за България“. В нея се твърди, че неправилно за секретар на РИК е назначено лице, предложено от ДПС, а не от БСП, която е втора политическа сила и има право на четири представители.

От Коалиция „Реформаторски блок“ не е присъствал представител на консултациите при областния управител, където партиите не се разбраха и затова ЦИК назначи РИК. След консултациите от Реформаторския блок са представили допълнително предложение. Съдът счита за неоснователно оплакването на БСП, че неправилно за секретар на РИК не е назначен техен представител. Няма законово изискване за секретар на РИК да бъде назначено предложеното лице от втората политическа сила. ВАС обаче намира нарушение в това, че предложената по-късно от Реформаторския блок Петя Бостанджиева-Китин е назначена за член на РИК.

От ВАС изпращат преписката на ЦИК за ново произнасяне, съобразно указанията, дадени в мотивите на съдебното решение, което не подлежи на обжалване.

Междувременно от РИК – Хасково вече проведоха две заседания, на които бяха взети решения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Сик
Сик
11.04.2019 23:34 23:34

Китин Муньос?

Back to top button