Хасково

Отпускат 5200 лв. за слухово-речев рехабилитатор в Хасково

Община Хасково да отпусне 5200 лв. за специалист „Слухово-речев рехабилитатор“, работещ в Център за ранна рехабилитация на деца с увреден слух и кохлеарни импланти предлага с докладна за априлската сесия кметът Добри Беливанов.

Предложението е във връзка с получени в общината писма от председателя на Съюза на глухите в България Николай Нинов и доц. д-р Неда Балканска от катедра „Специална педагогика и логопедия“ към факултета по образователни науки и изкуства в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В Хасково функционира един от четирите кабинета в страната – Център за ранна рехабилитация на деца с увреден слух, който е към Съюза на глухите в България и има за цел рехабилитация на деца с увреден слух и кохлеарни импланти.

Доскоро кабинетът се е помещавал в детска ясла 10 в Хасково, но тъй като субсидиите за Съюза на глухите в България, получавани от държавния бюджет не са променени от години, към момента организацията е в невъзможност да осигури заплащане на рехабилитаторите, работещи в кабинета. Сега кабинетът и консултациите на децата и техните родители се водят в Районната организация на глухите. С децата и техните родители работи специалист – „Слухово-речев рехабилитатор“.

Важна причина за продължаване функционирането на кабинета е, че рехабилитацията е жизнено необходима – без нея придобитото или вродено увреждане в ранна възраст не позволява развитието на говор у детето. Това води до изоставане в психическото, интелектуалното и социалното развитие на детето.

В отговор на получените писма община Хасково се ангажира с отпускането на средства в размер на една минимална работна заплата за специалист в центъра, при условие, че той продължи да функционира. Така от фонд „Резервен“ на бюджета се предлага да бъдат отпуснати 5200 лв. за специалист „Слухово-речев рехабилитатор“, работещ в Център за ранна рехабилитация на деца с увреден слух, считано от 1 юни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button