Откриха контрабандни златни накити, агропрепарати и цигари в камиони

Регион

120 литра контрабандни препарати за растителна защита, над половин килограм златни накити и безакцизни цигари откриха митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверка на два товарни автомобила, съобщават от Агенция „Митници“.

Контрабандните препарати за растителна защита са открити при проверка на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. Шофьорът, български гражданин, представил редовни документи за превозваната стока и декларирал 20 кутии цигари за лично ползване, които са задържани с разписка заради превишаване на нормите за безмитен внос от две кутии.

По метода „анализ на риска“ митничарите селектирали камиона за щателна митническа проверка, при която под леглото в шофьорската кабина, са открити 60 бутилки с различна вместимост с надписи „Axial“, „Basaran“, „Buckstar“, препарати за растителна защита, общо 120 литра. Във фабричните кухини под ремаркето, са открити и 70 кутии цигари без акцизен бандерол с надпис Duty free.

Няколко часа по-късно при проверка на друг товарен автомобил с румънска регистрация, пътуващ от Турция през България за Чехия, митничарите откриват над половин килограм златни изделия, укрити на три различни места в шофьорската кабина: в кутия за лекарства, под стелката и в долапа зад леглото. Открити са общо 116 чифта обеци, пръстени, медальони, синджири, гривни с кожа и метал със златни орнаменти, два часовника и един ключодържател, както и слитък, и плочка, всички с общо тегло 549.30 грама. Според направената от вещото лице експертиза, накитите, ключодържателят, слитъка и плочката са от 14-каратово злато на стойност близо 30 000 лева.

Контрабандните препарати за растителна защита, златните бижута и цигарите са задържани. Препаратите, които са предадени с протокол на дежурния служител на Българската агенция по безопасност на храните, не отговарят на изискванията за внос. На шофьорите са съставени актове по Закона за митниците.

Контрабанда

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.