Регион

Освещават военен паметник в село Студена

Нов паметник, посветен на загиналите във войните, се открива днес в свиленградското село Студена. Средствата са отпуснати от държавния бюджет чрез Министерството на отбраната.

Мраморен кръст увенчава паметника с форма на пресечена пирамида. На четирите страни, облицовани с гранитогрес, са закрепени мраморни плочи, върху които се четат имената на местните жители, загинали в боевете в Балканските войни, в Първата и Втората световна война. Дълги години те са се пазели в селската църква „Св. Йоан Богослов“. Сега са почистени и монтирани на паметника благодарение на съпричастността на Старозагорската митрополия.

На днешната церемония по освещаването на военния паметник заупокойната молитва ще отслужи архиерейският наместник в Свиленград отец Константин.

Монументът в центъра на селото ще напомня дните на слава и величие, жертвоготовността на предците ни в името на Отечеството. Той бе изграден с активното участие на инж. Иван Джигов и Трифон Байнов, и двамата родом от Студена.

Денят на откриването на паметника не е избран случайно. На 18 април отбелязваме Световния ден за опазване паметниците на културата, честван от 1984 г. по решение на ЮНЕСКО.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button