Любопитно

Вълко Марашев с наградата „Александър Паскалев“, двама с Пегаси от „Южна пролет“

Вълко Марашев получи наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в литературата и изкуството в рамките на литературните дни „Южна пролет“ в Хасково. Той получи наградата си от председателя на общинския съвет Таня Захариева на церемония в театър „Иван Димов“.

Марашев е роден през 1941 г. в село Стамболово. Завършва гимназия и продължава образованието си в Учителския институт в Хасково. Работи като учител в родното си село и в село Книжовник. По-късно се отдава на журналистическата професия. Дълги години е кореспондент на вестник „Земеделско знаме“ за Хасковска област. През 1977 г. Вълко Марашев с още 13 творци от Хасково основават дружество на СБП в Хасково. Същата година излиза и първата му книга със стихове „Мартеница“.

Награди
Ангел Иванов

През 80-те години на 20 век ръководи литературен кръжок към Окръжния профсъюзен дом на културата. Години наред работи с млади поети и писатели, провежда литературни четения. Печата свои творби – поезия и сатира в местни и централни периодични издания и сборници.

През периода 1991 – 1997 г. издава вестник „Кръг“ с основна тематика: бизнес, култура и спорт. Открива първия по рода си литературен салон, посветен на живота и творчеството на поета Иван Николов в читалището в село Книжовник.

Награди
Ана Цанкова

Носител е на национални и литературни награди. Член на Съюза на българските писатели.

Антор е на книгите „Мартеница“ (1977) – стихове, „Светкавиците нямат сянка“ (1983) – поема, „Мълнии в мълчанието“ (1990) – стихове, „Автограф за всички“ (1996) – стихове, „Мълчалив рецитал. Римувани посвещения“ (2006) – стихове, „Петокнижие“ (Избрано, 2012) – стихове, „Югослов: посвещения“ (2016) – поезия.

Награди

Лауреат от националния конкурс за дебютна литература в жанра проза е Ангел Иванов, а в поезия Пегасът беше връчен на Ана Цанкова. Съпътстващи награди за поезия заслужиха Елена Ташева и Надежда Тричкова, а за проза Камелия Домусчиева (Кучер) и Еди Румян. Ирена Радева получи наградата на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“, Иван Янакиев и Явор Въжаров получиха наградите на Сдружение за култура Хасково 2015.

В програмата на церемонията се представи младата певица Невена Цонева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button