Регион

Владиката отслужи празнична литургия на Лазаровден в Подкрепа

Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия на Лазаровден в църквата „Свети Пророк Илия“ в хасковското село Подкрепа, съобщават от областна администрация.

Това е първата служба на владиката в хасковско село. Идеята да се служи в малки православни храмове е на областния управител Станислав Дечев. Митрополит Николай прие тази покана с удоволствие и благодарност и благослови християните на днешния Лазаровден. В храма за здраве и благодат се помолиха още народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова, председателят на общинския съвет Таня Захариева, общински съветници от Хасково, кметът Добри Беливанов, миряни от Подкрепа и близките села.

След празничната служба митрополит Николай се обърна в словото си към миряните с притчата на Лазар и неговото възкресение. Той говори за вярата, добродетелта и за грижата към народа.

Дечев благодари на митрополит Николай, на Знеполския епископ Арсений и на всички православни свещеници от Пловдивска митрополия за подкрепата да се случи този празник в село Подкрепа. Губернаторът подари на владиката картина на уникалния график Владимир Чукич, роден в Хасково. Митрополит Николай прие подаръка с благодарност и съобщи, че това е първата от поредицата служби, които ще направи в Хасковската духовна околия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button