Регион

Хасковските тракийци се преклониха пред паметни места в Гърция

Кървавата история на тракийските бежанци си припомни група от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия-2008“ в Хасково. Възпоменателото пътуване в Северна Гърция бе посветено на 175-годишнината от рождението на Капитан Петко войвода.

Хасковските потомци на бежанците от Беломорска Тракия преминаха по част от пътя, по който насилствено прогонени българи са безпощадно убити от башибозуци в Армаганската долина в района на днешния град Суфли. Жестокостите, отнели живота на над 400 души, след които и деца, са детайлно документирани от проф. Любомир Милетич в книгата му „Разорението на тракийските българи през 1913 г. въз основа на разкази на очевидци.“.

Днес на това мястое белязано от хасковското тракийско дружество с малък параклис с името на Св. Георги, тачен и от българи, и от гърци. Паметният знак е дарение от Анета Георгиева и Вълчо Баланов, припомня Haskovo.info. Групата поднесе цветя в знак на преклоние пред невинните жертви и в навечерието на Възкресение Христово прибави към молитвения кът икона на Божията майка.

По пътя на мъчениците участниците в пътуването видяха в гористите склонове руини от някогашни български села – част от скръбната история на обезбългаряването на Тракия. В Доган хисар, родното село на Капитан Петко войвода, те окичиха паметника на легендарния войвода. Спирка по маршрута бе и Баш клисе, родното село на войводата Пано Ангелов, възпят в популярната и вълнуваща песен „Ясен месец днес изгрява“.

По време на пътуването тракийци научиха неизвестни доскоро или малко познати факти за села, месетности, църкви и човешки съдби от Димитър Шалапатов, изследовател и автор на илюстрованата книга „Българските християнски селища в Западна (Беломорска) Тракия“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Киро
Киро
21.04.2019 21:34 21:34

Що не се споменава, че гърците не по-малко от турците са гонели, убивали нашите тракийци? Защи се мълчи?

Back to top button