Момичетата от „Пъстрица“ вече боядисаха две кори яйца за Великден

Любопитно

Танцьорките от група „Пъстрица“ боядисаха след обяд две кори яйца за Великден.

Това стана в тракийското дружество „Георги Сапунаров“, а работилницата се организира и от читалище „Тракия – 2008“. Момичетата използваха основно традиционна техника на боядисване на яйцата с памук.

Тракийци

Преди да започнат работа девойките се запознаха с обичая на боядисването на яйцата. Според християнските предания Мария Магдалена отишла при римския император Тиберий, за да му съобщи, че Исус Христос е възкръснал. Тя носела бели яйца за подарък. Императорът не повярвал на думите й и казал, че ако е вярно, нека яйцата, които носи да станат червени – и за почуда яйцата станали червени. Затова основния цвят на яйцата е червен, символизиращ кръвта на Христос и неговото възкресение.

По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък. На 25 април от 11 часа децата на Хасково ще могат заедно да боядисват яйца. Всички ще получат шоколадови лакомства, съобщават от кметството.

2 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.