Любопитно

Момичетата от „Пъстрица“ вече боядисаха две кори яйца за Великден

Танцьорките от група „Пъстрица“ боядисаха след обяд две кори яйца за Великден.

Това стана в тракийското дружество „Георги Сапунаров“, а работилницата се организира и от читалище „Тракия – 2008“. Момичетата използваха основно традиционна техника на боядисване на яйцата с памук.

Тракийци

Преди да започнат работа девойките се запознаха с обичая на боядисването на яйцата. Според християнските предания Мария Магдалена отишла при римския император Тиберий, за да му съобщи, че Исус Христос е възкръснал. Тя носела бели яйца за подарък. Императорът не повярвал на думите й и казал, че ако е вярно, нека яйцата, които носи да станат червени – и за почуда яйцата станали червени. Затова основния цвят на яйцата е червен, символизиращ кръвта на Христос и неговото възкресение.

По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък. На 25 април от 11 часа децата на Хасково ще могат заедно да боядисват яйца. Всички ще получат шоколадови лакомства, съобщават от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Силвия Иванова
Силвия Иванова
24.04.2019 17:02 17:02

БрСаво на децата! Така ще се научат! Браво и на тракийци, че поддържат традициите!

От Хасково
От Хасково
24.04.2019 17:04 17:04

Тракийци не пропускат празник да не го отбележат!

Back to top button