Хасково

7 загинаха на работа за година в Хасковско

По данни на НОИ – Хасково трудовите злополуки през 2018 г. са 37. От тях 16 са разследвани. 7 са тежките злополуки със смърт.

Една е вследствие на травматично увреждане, една е вследствие на катастрофа, а другите 5 са с нетравматични увреждания и не са признати за трудови злополуки. 15 от злополуките са станали с жени. Трудовите злополуки са се случили в секторите: МВР, болници, образование, държавна администрация, строителство, транспорт и промишленост.

962 проверки по спазване на трудовото законодателство в предприятия в Хасковска област са извършили през 2018 г. от Инспекцията по труда, съобщи главният инспектор Георги Анастасов. 310 от инспекциите са в Хасково, останалите са в региона. В областна администрация се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд.

През миналата година са констатирани 3 469 нарушения на законодателството. От тях 1 896 са нарушенията на нормите за здравословни условия на труд, 1 573 – на нормите, регламентиращи трудови правоотношения. За отстраняване установените нарушения и предотвратяване на последиците от тях са приложени 3 391 принудителни административни мерки. Профилът на нарушенията показва, че най-висок е делът на неспазване на организацията за осигуряване на здравословни условия на труд, който е 72% от общия брой нарушени норми.

В сектора строителство са направени 120 проверки. Голяма част от нарушенията произтичат от липсата на инструктаж и обучение на строителните работници, на предпазни мрежи и стълби на строителните скелета, на приспособления при работа на височина, което създава непосредствена опасност за здравето на работниците. Липсва и ефективен контрол от страна на длъжностните лица за използване на лични предпазни стредства от работниците.

Веднага след заседанието по традиция членовете на Областния съвет по условия на труд поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки. „Поводът е предстоящият Международен ден на загиналите при трудови злополуки. Надявам се, с всяка изминала година условията на труд да се подобряват, а трудовият травматизъм и злополуки да намаляват“, коментира председателят на Съвета и зам.-областен управител Стефка Здравкова. Паметният знак в Хасково е поставен на сградата на НАП.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button