Хасково

След 75 години: Сара Бенбасат е очарована от родно Хасково

Сара Бенбасат посети родния си град Хасково след 75 години. Семейството на Сара е напуснало Хасково през 1944 година. Тя е живяла в Израел и САЩ, до пенсионирането си е работила като компютърен специалист, съобщават от общината.

„Очарована съм от Хасково, това е най-красивият град на света. Не съм си го представяла дори така“, казва Сара Бенбасат. Тя се просълзила, когато кметът Добри Беливанов й подарил копие на статуята Св. Богородица. Сара Бенбасат има малко спомени от Хасково, според нея голяма част, от това което си спомня всъщност са разказите на майка й Рашел и баща й Симанто Бенбасат. Баща й е бил фармацевт, имал е аптека на мястото на сегашния Регионален исторически музей. Напускат града, когато тя е на 4 години.

Много вълнение предизвикаха у Сара и данните за нейното семейство, които й бяха предоставени от отдел ГРАОН. След 75 години тя си спомни улицата на която е живала – „Драгоман“.

Сара Бенбасат е придружена от Аврам Ниего, най-възрастният хасковлия от еврейски произход, както и от членове на нейното семейство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button