Регион

НОИ с консултации за по-благоприятния коефициент за пенсията в Хасковско

От 7 май Националният осигурителен институт ще предоставя консултации на гражданите във връзка с правото им да изберат по-благоприятния за тях индивидуален коефициент при определянето на размера на пенсията им за трудова дейност, когато тя е с начална дата след 31 декември 2018 г., съобщават от НОИ.

Правото на избор дали коефициентът на лицето да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, приложима за трудови пенсии с начална дата до 1 януари 2019 г. т. нар. „стара методика“ или съгласно разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата след 31 декември 2018 г. – „нова методика“, е въведено с новата разпоредба на Кодекса за социално осигуряване. Правото на избор се отнася както за бъдещите пенсионери, така и за лицата с подадени заявления за пенсиониране или с вече отпуснати пенсии за трудова дейност с начална дата след 31 декември 2018 г.

Екипи от експерти от отдел „Пенсии“ ще бъдат в помощ на гражданите при избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент за изчисляване размера на пенсията, чрез използване на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“.

За извършване на услугата е необходимо гражданите да представят:, документ за самоличност, оригинален документ за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски (обр. УП-2) за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор преди 1 януари 1997 г., оригинални документи за осигурителен стаж, положен до 1 януари 1997 г.

Консултациите ще се извършват ежедневно в административната сграда на ТП на НОИ – Хасково на приемните на отдел „Пенсии“ на обособените за това работни места и в изнесено работно място на ТП на НОИ-Хасково в Димитровград с регламентираното работно време с клиенти от 8:30 до 16:30 ч. без прекъсване.

За останалите общини в областта са сформирани мобилни работни екипи от експерти от отдел „Пенсии“, които ще извършат консултации по следния график:

07.05. – община Тополовград
08.05. – община Харманли
09.05. – община Ивайловград
10.05. – община Стамболово
13.05. – община Симеоновград
14.05. – община Маджарово
15.05. – община Минерални бани
16.05. – община Свиленград
17.05. – община Любимец

Услугата ще се предоставя в административната сграда на съответната община, като работното време ще е между 9:30 и 16 часа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button