Любопитно

Ученици тъкат черга и месят хляб в духа на традициите

В Историческия музей в Свиленград деца се запознаха с традиционния, но отишъл в миналото занаят – домашното тъкачество.

Интересният разказ започна с беседа за възникването на тъкачеството и развитието му през вековете. Пред любознателната публика беше представен пътя, който изминава вълнената къделя до превръщането й в красива черга. Повечето деца за пръв път видяха хурка, вретено, чекрък и се запознаха с устройството на тъкачния стан. Учениците научиха какво означава кросно, нищелка, совалка, вътък, все понятия, непознати на днешното младо поколение.

Всеки участник в занятието получи възможността да си изтъче на малък стан сувенирна черга, която да занесе у дома. Въпреки, че за пръв път хванаха совалка в ръце и завъртяха нищелката, учениците се справиха отлично и показаха завидна сръчност. За да покажат своя усет за красота, те ги накичиха с дървени мъниста. След като усвоиха тъкането на малките станове, децата изпробваха уменията си на по-голям вертикален стан. На него с общи усилия изтъкаха шарена черга, в която грейнаха цветовете на слънцето, небето, огъня, полята.

Уредниците на музея разказаха на децата и за обредните хлябове и тяхното място в празничната традиция на българите. По-забавната част бе омесване на обреден хляб с различни форми и украси. Накрая момичетата и момчетата доволни показаха своите модели и си направиха снимки.

Полезната и образователна инициатива на свиленградския музей „Из лабиринта на времето“ е подкрепена от Министерството на културата, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button