Хасково

Въвеждат нови ваксини благодарение на хасковска подписка

ЛекаритеБлагодарение на инициираната в Хасково подписка за въвеждане на нови съвременни ваксини от догодина се очаква държавата да промени имунизационния календар и да бъдат включени нови ваксини срещу полиомиелит и хемофилус инфлуенце, съобщиха днес педиатри и епидемиолози в регионалната здравна инспекция.

Haskovo.info припомня, че педиатърът д-р Марио Янакиев поде инициативата след като 6-годишно момче почина от менингококов сепсис. Над 3 000 човека се включиха в онлайн петицията.

В момента тече инициативата „Европейска имунизационна седмица“ под надслов „Предпази, защити, ваксинирай“. В България тя се провежда за втори път. 28 заразни болести могат да се предотвратят чрез ваксини, разясниха лекарите. Сред тях са и някои от най-опасните вируси като пневмокок, хемофилус и човешки папиломен вирус, който пичинява рак на шийката на матката.

Не трябва да позволяваме в 21 век хора да умират от предотвратими заразни болести„, заявиха лекарите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button