Регион

Пантев в Свиленград: Религията преди всичко проповядва търпимост

Обновената църква„Благородният жест на турския бизнесмен Фуат Гювен не е само израз на цифри, а духовен апел да се забрави едно минало и да се помни, че всяка религия преди всичко проповядва добро и търпимост“ – с тези думи проф. Андрей Пантев се обърна към събралите се християни и мюсюлмани на храмовия празник на една от най-старите църкви в Свиленград „Живоприемний източник“.

Храмът днес посрещна обновен своите гости. Средствата на стойност 71 000 лева, с които бе цялостно ремонтирана църквата, бяха дарени от Фуат Гювен. Строителните дейности стартираха през август миналата година. За 9 месеца с парите бе ремонтиран основно покривът на храма – прогнилите носещи греди бяха подменени, а покривната конструкция и таванът – укрепени. Пропадналата на много места мазилка бе остъргана до твърда основа и стените бяха измазани и пребоядисани. Подът също бе обновен с керамични плочи, разказаха пред Haskovo.info от община Свиленград. Даренията няма да спрат, догодина се очаква зелените площи и алеите около храма да бъдат облагородени.

Специалните гостиПразникът на църквата „Живоприемний източник“ бе уважен от Старозагорския митрополит Галактион и  наместници от Старозагорска епархия, както и от представители на други църковни окръзи. Сред гостите бяха и дарителят Фуат Гювен, олимпийската шампионка Румяна Нейкова, областният управител на Хасково Райна Йовчева, депутати. Днес в храма беше осветен и курбан за здраве, който бе раздаден на насъбралите се миряни.

Църквата „Живоприемний източник“ в Свиленград  е построена през 1850 г. През 1912 г. по време на Балканската война е опожарена и срината до основи от отстъпващите турски части. Възстановена е през 1924 г. с дарения от местното население.

Румяна Нейкова  Курбан 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button