Раздадоха бронзовите Пегаси на хасковската Южна пролет 2009

Хасково

Янко Димов

Янко Димов

Трите дни на литература за Хасково отминаха. На специална церемония тази вечер в театър „Иван Димов“ бяха наградени най-талантливите дебютанти, явили се на 37-я конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.

Наградите в различните категории бяха връчени от председателя на журито Боян Биолчев. Както по-рано през деня той призна „тук сме за да отсеем талантите на България“. Така и стана.

В категорията поезия наградата взе Невена Борисова за стихосбирката си „Бавни портрети“. За най-добър филмов сценарий бе определен „План за отмъщение“ на Константин Буров. Най-добър прозаик според журито е Милен Стоянов заради романа му „Дебют на черния кон“. Наградата за литературна критика и история взе Галина Лардева с „Изкуство на прехода“. Всички победители бяха удостоени с награда бронзов „Пегас“, парична сума и диплома.

Призът за цялостен принос за литературата на името на книгоиздателя Александър Паскалев получи хасковския писател Янко Димов, който е на практика един от създателите на фестивала „Южна пролет“. Пред публиката той сподели, че вярва в литературата и че тя ще оцелее във века на електронните технологии и комуникации. „Доказателство за това са младите талантливи хора, които са тази вечер тук“, развълнува се писателят.

Връчена бе и награда на Съюза на българските писатели. Взе я Гергана Атанасова за стихосбирката „Ковачът на слънцето“.

 

Невена Борисова

Невена Борисова
 

Константин Буров

Константин Буров
 

Милен Стоянов

Милен Стоянов
 

Галина Лардева

Галина Лардева

 

loading...

6 коментара

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.