Регион

Забраниха водата в 8 села заради завишени стойности на флуориди

Забранява се водата за пиене и готвене в 8 села в общините Харманли и Симеоновград, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Хасково.

Водата не е годна за пиене и готвене в харманлийските села Българин, Шишманово, Рогозиново, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил, както и симеоновградското Тянево. Причината е внезапно завишени стойности по химичен показател „Флуориди“ във водата подавана чрез водоснабдителната система за питейно-битови цели, допълват от РЗИ.

От здравната инспекция уточниха пред Haskovo.info, че водата е със съдържание на флуориди малко по-високо от някои минерални води. В тези населени места и досега не е била годна за пиене заради високо съдържание на манган като през годините са издадени и връчени много предписания на ВиК за намиране на вариант за отстраняване на проблемите. От ВиК – Хасково пък са уведомили, че единственият възможен вариант за трайно решение на проблема е изграждане на пречиствателно съоръжение.

РЗИ е предписала осигуряване на водоноски или доставянето на бутилирана вода.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.05.2019 21:55 21:55

То както е тръгнало скоро навсякъде ще бъде забранена. А сред това и ще бъде спряна. После остава само последния да изгаси лампите и всички да се ометем от тука.

Back to top button