С 1 млн. лв. правят център за хора с психични разстройства и ще извършват патронажна грижа в Хасково

Хасково

Община Хасково ще получи безвъзмездно финансиране от над 1 милион лева за реализацията на два социални проекта, съобщават от кметството.

Кметът Добри Беливанов подписа договор за създаване на Център за грижа за лица с психични разстройства в Хасково. Договорът беше подписан в социалното министерство. Финансирането е по ОП „Региони в растеж“. За изграждането на центъра програмата предоставя 569 591 лв. Общината е задължена да поддържа социалната услуга минимум 5 години. Капацитетът на центъра е 15 души. Той ще осигури качествена социална услуга за лица с психични разстройства и ще създаде условия за пълноценно социално включване на лицата от целевата група в естествена за тях среда, чрез осигуряване на индивидуализирана грижа и подкрепа, подходящи за техните потребности.

По данни на Центъра за психично здраве – Хасково, подходящи лица за настаняване в новия център са 28. От тях 27 са мъже. Без близки, които да се грижат за тях са 9 души, а под 40 години са 8 лица. 13 от болните мъже са с параноидна шизофрения, от тях 12 са с ТЕЛК над 71%. 4 мъже и една жена са с резидуална шизофрения, всички с това забояване са с ТЕЛК над 71%. Има и трима мъже с диагноза умерена умствена изостаналост и те са с ТЕЛК над 71%.

В този център ще могат да се настаняват хора от цялата област. С реализацията на този проект община Хасково ще подкрепи модерната грижа за хората с психични разстроства. Според специалистите е доказано, че ако тези болни бъдат изолирани и несоциализирани, те се влошават още повече. Срокът на ипълнение на проекта е 24 месеца.

Беливанов подписа и договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ – Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания за 431 241 лева. По този проект ще бъдат предоставяни почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, психологическа подкрепа и консултиране на 177 лица на възраст над 18 години. Срокът за изпълнение на договора е 18 месеца.

2 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.