Хасково

Три хасковлийчета заминават за международен космически лагер в Измир

Трима ученици от Хасково ще участват в едноседмично обучение в международния космически лагер в Измир, Турция.

Това са 13-годишната Дияна Маринова от ПМГ „Боян Петканчин“, Екатерина Радева на 12 г. от ПМГ и 12-годишният Стефан Васев от ОУ „Христо Смирненски“. Те са ученици в астрономическата обсерватория при Младежкия център с ръководител Йоанна Кокотанекова. Тя обясни, че България е партньор на космическия лагер, който е един от трите в света и е изграден по модел на НАСА, от 14 г. и досега през него са преминали 900 българчета, от които едва 2 деца от Хасково. Дияна, Екатерина и Стефан са преминали конкурс, за да заминат за лагера. Децата са писали есета на тема „Екзопланети“ и „Как НАСА промени света за 60 г.“ и са преминали телефонни интервюта. Те трябва да владеят и английки език. Мечтата им е един ден да работят в НАСА.

Ученици

Таксата за участие в лагера е 1250 долара. За едното дете таксата се поема от общината, а Центърът за творческо обучение покрива на 50% разходите за другите две деца. Хасковлийчетата заминават за Турция на 30 юни и ще останат там до 7 юли. В центъра има копие на космическа совалка, тренажори. Децата ще тренират излитане, маневриране и кацане със совалка, изтрелване на ракети, предвидени са наблюдения с телескопи, работа в екип, вероятно ще опитат и космическа храна.

Младите астрономи получиха от кмета Добри Беливанов монети с лика на Света Богородица, знамето на община Хасково и националното знаме с пожелание за много успехи.

Ученици

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button