Родители протестираха в Хасково срещу Националната стратегия за детето

Хасково

Десетки хасковлии се събраха на мирен протест на площад „Свобода“ в областния град срещу Националната стратегия за детето 2019 – 2030 г. Протести срещу стратегията се провеждат и в редица градове на страната.

Според родителите документът застрашава българското семейство и не дава конкретни насоки по отношение на насилието над деца, а поставя общи условия, според които родителите могат да бъдат неспособни да осигурят необходимите условия за детето им. Хората са против това, че стратегията не работи за финансовото подпомагане на родителите с цел детето да остане в семейството. Сред другите спорни теми са сексуалното образование на децата, свалянето на възрастта за задължително образование, дефиницията на термина „дете в риск“ и възможността децата анонимно да подават сигнали за проблем в семейството.

Протест

По думите на организатора на хасковския протест Георги Ванков, сега имаме работеща Държавна агенция за закрила на детето и нищо не налага приемането на тази спорна стратегия. Той допълни, че има неясноти около финансирането на стратегията от чуждестранни донори, които са неясни и най-вероятно не познават българските ценности. „Дори стратегията да беше перфектна, само заради външното финансиране, тя трябва да падне. Стратегията трябва да е за закрила на семейството, а не само на детето. Така те го дистанцират от родителите – защо? Имам съмнения, че всичко отново се прави за пари и за усвояването на евросредства“, допълни Ванков.

Според родителите документът трябва да бъде отменен и пренаписан. Сега работата по стратегията е спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради негативните обществени реакции към проекта.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...