Две петокласнички станаха първенци по правопис

Хасково

Петокласничката София Бозова от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково стана първенец в националното състезанието по правопис „Пазим езика си“.

Тя подели първото място със своя връстничка от Перник. Тихомира Демирева от ОУ „Иван Вазов“ Харманли се класира на трето място.

Над 3600 ученици от пети и шести клас от цялата страна участваха в състезанието. То бе организирано от гражданското сдружение „Живата вода на България“ с председател Десислава Радева, съпруга на президента на България.

До вчерашния финал достигнаха 14 деца. В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ те показваха знания за правопис и пунктуация и смислово подреждаха изречения в текст. Председател на комисията бе проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии. Отличените получиха грамоти и подаръци.

Целта на състезанието е фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и трайното навлизане на чуждици в родния ни език, създаване на трайни навици у учениците за правопис и правоговор на книжовен български език.

В списъка на добре представилите се в първия етап на надпреварата има и деца от Димитровград и село Войводово.

Един коментар по “Две петокласнички станаха първенци по правопис

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.