Регион

Старозагорският митрополит освети позлатения купол на църквата „Св. Георги“ в Одрин

Старозагорският митрополит Киприан освети новия позлатен купол на църквата „Св. Георги“ в Одрин.

Куполът е със сплав от титан в златист цвят. Специализирана фирма от Пловдив монтира и нов православен кръст. На четирите страни на камбанарията са поставени керамични икони на апостолите Матей, Марк, Лука и Йоан, за които се смята, че са автори на Евангелието. Иконите са дело на художничката от Стара Загора Теодора Джамбазова.

Църква

За Одрин заминаха представители на Тракийското дружество и читалище „Тракия“ в Хасково, както и групи от Димитровград, Харманли и други места. След литургията певици и танцьори от хасковския ансамбъл „Китна Тракия“ изнесоха празнична програма.

Както Haskovo.info писа, след българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул, одринският храм е вторият в Турция, който грее в позлата. Средствата за обновлението на духовната обител – символ на българщината в Одринска Тракия – са осигурени от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

С това се слага край на възстановяването на църквата, което започна през 2004 г. Тя е построена през 1880 г. и догодина ще чества 140 г. Но преди няколко десетилетия е била в изключително лошо състояние. Сега хората, които идват тук определят състоянието й като много по-добро и от църквите в България.

Новият купол на църквата е с гаранция от фирмата-изпълнител 60 г. През това време той не би трябвало да промени цвета си, а храмът е отворен за всички българи, които идват в Одрин.

Църква

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button