Хасково

Черешовата реколта в Хасковско под въпрос тази година

Росен Вълканов

Росен Вълканов

До няколко седмици на пазара ще се появят първите череши. Очакванията за тазгодишната реколта обаче са колебливи, казват производителите. Попарващите слани през последните седмици, трудната поддръжка и опазване на дръвчетата през целия зимен период правят прогнозите за резултатите тази година песимистични.

Основните проблеми, които срещат хасковските производители, които имат дръвчета в черешовата градина край Крепост, са свързани с финанси и опазване на реколтата.
Росен Вълканов от Хасково притежава седем декара черешови насаждения. Няколко години вече той ги поддържа и се грижи за тях. Тази година обаче не знае как ще се развият нещата с прибирането на реколтата и на каква цена ще пласира черешите.

Черешовата градина край Крепост„Тазгодишните слани унищожиха почти половината продукция, като други години това се е случвало едва с една трета от плодовете. От друга страна третирането с препарати срещу болести по дръвчетата струва около 60 лева на декар. Също така рядко някой се наема да кандидатства по европрограми за парични субсидии, всеки разчита на себе си„, обяснява Росен.

Миналата година прекупвачите са давали около 90 стотинки за килограм череши, берачите прибират поне по 50 стотинки и като се включат и разходите по пръскане с препарати за производителя остава минимална печалба, ако изобщо я има.
На дребно черешите миналата година струваха около два лева. Тази година все още прогнози не могат да се правят. Производителите очакват повишение на цената, поради липсата на достатъчно реколта, която да покрие разходите им.

Череши„Освен това цените се подбиват и с кражби„, обяснява Росен. „Трудно можем да намерим платена охрана, понеже мястото е голямо и се наглежда трудно. В такива ситуации ние сами намираме време да си пазим реколтата, доколкото е възможно“.

Когато градината не се охранява добре често се случва роми да си събират по няколко килограма череши, които после предлагат по 70 стотинки на килограм. Това за тях е чиста печалба, тъй като не са влагали средства. „Това страшно много подбива нашата търговска дейност“, казва Росен. Той се надява, че въпреки кризата тази година хората ще търсят повече череши от преди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
02.05.2009 6:26 6:26

4eresha ood aide da ne qdem idealno

марко тотев
марко тотев
02.05.2009 8:57 8:57

какво се оплакват постоянно и мрънкат, типичен повод за да дигнат цената на черешите, а този Росен Вълканов има физиономия на чистокръвен измамник и далавераджия

Анонимен
Анонимен
02.05.2009 6:26 6:26

4eresha ood aide da ne qdem idealno

марко тотев
марко тотев
02.05.2009 8:57 8:57

какво се оплакват постоянно и мрънкат, типичен повод за да дигнат цената на черешите, а този Росен Вълканов има физиономия на чистокръвен измамник и далавераджия

Back to top button