Регион

Задава се интересно археологическо лято

Късноантичната и средновековна крепост Букелон при село Маточина и това лято ще бъде обект на археологически проучвания.

Екипът идва от Националния исторически музей. Миналото лято под ръководството на Мариела Инкова бяха направени нови теренни изследвания. Находки на учените бяха показани в началото на годината на традиционната изложба „Българската археология“, открита в Националния археологически музей в София. 134 монети от различни епохи, намерени в района на кулата на крепостта, бяха реставрирани в в лабораторията за консервация и реставрация в Националния исторически музей.

В списъка на Министерството на културата за целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация фигурира и скалният комплекс „Глухите камъни“ при село Малко градище, община Любимец. От години там работи екип на Националния археологически институт с музей при БАН с ръководител доц. д-р Георги Нехризов. И този сезон ще бъде подновена работата по изследване на късноантичната и средновековна църква.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button