Регион

Задава се интересно археологическо лято

Късноантичната и средновековна крепост Букелон при село Маточина и това лято ще бъде обект на археологически проучвания.

Екипът идва от Националния исторически музей. Миналото лято под ръководството на Мариела Инкова бяха направени нови теренни изследвания. Находки на учените бяха показани в началото на годината на традиционната изложба „Българската археология“, открита в Националния археологически музей в София. 134 монети от различни епохи, намерени в района на кулата на крепостта, бяха реставрирани в в лабораторията за консервация и реставрация в Националния исторически музей.

В списъка на Министерството на културата за целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация фигурира и скалният комплекс „Глухите камъни“ при село Малко градище, община Любимец. От години там работи екип на Националния археологически институт с музей при БАН с ръководител доц. д-р Георги Нехризов. И този сезон ще бъде подновена работата по изследване на късноантичната и средновековна църква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button