Любопитно

Костадин Филипов: Човек винаги пише, когато не усеща щастие

„Човек винаги пише, когато не усеща щастие или е подложен на силна емоция“, каза на премиерата на дебютната си стихосбирка „На дъх от лятото“ Костадин Филипов.

Популярният телевизионен журналист и редактор представи първата си книга в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково в рамките на Националната библиотечна седмица. Издателят Пламен Тотев разказа, че е прочел първите стихове на Филипов във Фейсбук и те са му направили силно впечатление, защото се стъпва върху традицията – има рими, ритмика и поезия. Редактор е Маргарита Петкова, а художник на книгата е Мирослава Захариева.

Книга

Авторът разказа, че като малък е участвал в рецитаторски конкурси. Първото си стихотворение е написал като първокурсник, когато е пътувал с теснолинейката за погребението на дядо си. Това е било и времето на първата му голяма студентска любов.

Преди 3 г., когато е на 36, се връща към поезията в тежък период в редакторската си работа в телевизията. След изморителна смяна, в метрото отново е усетил потребност да пише. Филипов разказа и за вдъхновяваща картина на „прекрасните бели планини“ Рила и Пирин и гледката на ударено от гръм дърво, която също го е вдъхновила за поезия. Той е публикувал стихотворението във Фейсбук, което пък е впечатлило много редакторката му. Започнал е да пише активно и така е дошла поканата от издателството за книга.

„На дъх от лятото“ съдържа 48 стихотворения. За него лятото е сезонът, който всички обичаме – „осакатен е този, който не е усетил в душата си лято и любов“. Филипов е оставил 8 други стихотворения за втората си книга, която се надява да излезе от печат до края на годината. Той призна, че идва за пръв път в Хасково, градът му е харесал и възнамерява да участва в следващото издание на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.

Книга

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button