Регион

Хасковският клуб „Родолюбие“ се прекланя пред български светини в Одрин

В деня, когато християните честват Св. св. Константин и Елена, представители на хасковския клуб „Родолюбие“ заминаха за Одрин. Там те ще се включат в отбелязването на храмовия празник на черквата с името на Светите равноапостоли.

Както Haskovo.info писа, послучай празника и 150-годишнината от построяването на духовната обител, в присъствието на Васил Вълчев, генерален консул на България в Одрин, и Сотирия Теохариди, консул на Гърция в Одрин, бе открита фотоизложбата „Българските църкви в Беломорска Тракия“ с автор Димитър Шалапатов.

Днес хасковският клуб „Родолюбие“ ще се поклони и пред паметника на на първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия Антим I, издигнат в двора на църквата. В духа на християнската традиция представителите на клуба носят дарове за 150-годишния храм „Св. св.Константин и Елена“, както и за другата българска църква в Одрин – „Св. Георги“.

Спирка от тяхното пътуване ще бъде и Свиленград, където ще бъдат поднесени цветя пред паметника на ген. Никола Иванов, ръководил обсадата и превземането на Одринската крепост през март 1913 г., и паметника на загиналите български воини при щурма на Одринската крепост, издигнат в градския парк.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button