Хасково

20 двойки са одобрени за финансиране на инвитро процедури от община Хасково

20 двойки са одобрени за финансиране на инвитро процедури от бюджета на община Хасково, съобщават от кметството.

Комисията е допуснала за финансиране всички подали документи, защото те отговарят на критериите, заложени в Правилника за финансово подпомагане на процедури инвитро и инвиво на семейства и лица живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Хасково. Паричните суми се отпускат на лечебни заведения за асистирана репродукция, посочени от заявителите, които имат подписан договор с Националиня фонд Инвитро.

В бюджета на общината тази година са заложени 100 000 лв. за финансиране на процедури инвитро и инвиво. Правилникът предвижда всяка двойка да получи по 3 000 лв., но по предложение на Комисията, оценяваща кандидатите е внесена докладна в общинския съвет, който на предстоящото си заседание на 31 май ще реши дали да разпредели пропорционално сумата и всеки един от кандидатите да получи по 5 000 лв.

10 бебета са родени след процедура инвитро, подпомогната от община Хасково със средства от бюджета за 2017 г. През 2017 г. са отпуснати средства на 32 двойки. Общата сума е 75 000 лв. През 2018 г. са подпомогнати 22 двойки с репродуктивни проблеми отново общо със 75 000 лв.

В общината досега е постъпила информация за 10 бременни жени, които са получили финансиране през предходни години. На много от двойките им предстоят процедури след назначено лечение или манипулации.

От 2014 г. насам община Хасково е подпомогнала общо 97 двойки с репродуктивни проблеми.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button