Предлагат Тодор Кожухаров за Почетен гражданин на Хасково

Хасково

Инициативен комитет е издигнал народния певец Тодор Кожухаров за Почетен гражданин на Хасково. Докладна за удостояването му със званието е внесена за майската сесия на общинския съвет от кмета Добри Беливанов.

Тодор Кожухаров е роден на 29 ноември 1956 г. в свиленградското село Мустрак. Своята музикална кариера започва още като юноша. Първите си солови записи прави в Радио Пловдив през 1979 г., а през 1982 г. – и в Националното радио, общо около 300 песни. Сбъдва и голямата си мечта да изнася концерти из цялата страна пред многобройна публика. Безброй са съборите, които е огласял с тракийските си песни. През 1989 г. Кожухаров основава оркестър „Южни ритми“ и вече 30 г. заедно не спират да радват своите почитатели и всички любители на българската народна музика.

През всичките свои творчески години той не прекъсва връзката с корените на родния Хасковски край. Той е признат за емблема на тракийския изпълнителски стил. Изпълнителят има и авторски песни, базирани на автентичния фолклор в духа на вековната тракийска традиция.

Тодор Кожухаров е отличаван с награди у нас и в чужбина. Връх в певческата му кариера е трикратното гостуване в края на 90-те години на миналия век в Лос Анджелис, САЩ като участник в Световната музикална олимпиада, откъдето се завръща със златни медали.

През 2004 г. издава книгата „С магията на песента“ със 115 нотирани песни, подбрани от богатия му репертоар с идеята да достигнат до младите му колеги. Той многократно е член на журито на националния събор „Китна Тракия пее и танцува“, председател на жури на много фестивали в Южна България и продължава да радва своята публика с таланта си.

loading...

11 коментара

 • Подкрепям идеята на инициативният комитет ! Много добра идея ! Кожухаров го заслужава !

 • Напълно и на 100 % подкрепям този достоен за уважение и почит изпълнител, творец, легенда и на първо място човек. Жив и здрав да е, Тодор Кожухаров и още дълги години да ни радва със своите песни !!!

 • Наистина една голяма легенда на БГ народната ни музика. Кой ли не пее неговите песни по концерти, сватби и сборове: Димо из Хасково, вървеше , Провикна са Стоян, Син, бял зюмбюл малка моме, Запали са гора ясенова и мн.др., които се пеят от млади и стари! Спечелил е толкова много награди и популяризирал песента на Тракия на четири континента ! Наистина заслужава и подкрепям този комитет за издигането му за почетен гражданин на Хасково!

 • Не на 100, на 1000% подкрепям – крайно време беше! Заслужава за целия принос, не само за града, а за цялата нация! Да пазим и съхраним фолклора е важно, да го развиваме и обогатяваме като Тодор Кожухаров – това е безценно! Той е не само певец, той е ТВОРЕЦ! Дано дълго да се наслаждаваме на Славея на Тракия!!!

 • Да събираш зрънце по зрънце, песен по песен репертоар богат и толкова български като този на Тодор Кожухаров е наистина Велико, но и той е човек с главно „Ч“. Той наистина е достоен да бъде почетен гражданин на Хасково. Шлифован талант на българското народно творчество. Той носи в сърцето си България, и с таланта си ни прави горди българи

 • Предложението ме изненада особено приятно! Майсторът на тракийската народна песен Тодор Кожухаров е емблема на гр. Хасково и гражданите на Общината могат само да се гордеят с него! Позравявам Ви за избора!!!!!! С уважение:Теменужка Люцканова

 • Името на Тодор Кожухаров е свързано с гр. Хасково и е гордост за неговите съграждани. Първата му награда е още в детските години на събора за народно творчество „Китна Тракия пее и танцува“. Изпълнител с невероятен глас и собствен стил. Много са концертите и гостуванията през изминалите години в страната и извън нея. Любимецът на много поколения не веднъж е изправял публиката на крака. Подкрепям предложението на инициативния комитет. Тодор Кожухаров напълно заслужено може да носи званието – „Почитен гражданин на гр. Хасково“

 • Браво! Най-после един изпълнител, който наистина заслужава. Години наред се говори и пише за Тодор Кожухаров, години наред на безбройните си участия прославя българската народна песен, години наред представя гр. Хасково.
  Подкрепям предложението да бъде избран за почитен гражданин на града.

 • Красива и изразителна е народната музика на Тракия,спокойствие и красота звучат в нейните народни песни,които Тодор Кожухаров изпълнява с толкова любов и напълно заслужено го наричат “ Славея на Тракия“. Наред с огромния си репертоар от автентични народни песни,той създава и свои авторски песни по стихове на други поети.Дългогодишният му опит и добро познаване на народното творчество му дава възможност да създава музика по оригинални текстове,чиито мелодии са потънали безследно в мелницата на времето.Гордеем се,че е наш съгражданин и наистина е достоен да бъде почетен гражданин на Хасково.

 • Подкрепям го, заслужена награда. Да е жив и здрав, да радва народа

 • Тодор Кожухаров заслужава това звание!
  Той е майстор на тракийската народна песен. Да е жив и здрав, да продължава в същия дух!.
  Подкрепям предложението на инициативния комитет, именно той да носи званието „Почетен гражданин на гр. Хасково“

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.