Хасково

27 ракетни площадки вече защитават от градушки 1.1 млн. декара в Хасковско

27 новоизградени ракетни площадки в Хасковска област вече защитават обработваемите земи от градушки. Те се ръководят от команден пункт за противоградова защита, който беше открит от земеделския министър Десислава Танева.

Ракетните площадки защитават 1.1 млн. декара обработваема земя в региона. Системата за защита е на стойност над 1 млн. лв. Специалистите, които работят в командния пункт обясниха, че при тях се получава основно радарна информация в реално време за развитието на облачните системи. На база на информацията се решава кога и колко ракети да се изстрелят към облаците. Те очакват още тази вечер да се използват ракетни площадки, защото както Haskovo.info писа има обявен жълт код за гръмотевици, валежи и градушки в региона.

Градушки

Министър Танева заяви, че е предвиден бюджет от 4 млн. лв. за обезщетения на 100% пропаднали земеделски площи. Досега напълно унищожените основно от градушки площи в страната са 72 000 декара, като обследванията продължават. 900 декара от тях са в райони със защита от градушки. Около 30% от земите в страната вече са защитени, като инвестицията е за близо 13 млн. лв. По-високо обезщетение ще получат тези стопани, които са си застраховали площите, допълни министърът. Тя посети и ракетната площадка в землището на хасковското село Войводово.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button