Хасково

Откриха над 5 кила контрабандно злато за два дни в Хасково

Проверките в златарските ателиета започнаха преди два дни

Проверките в златарските ателиета започнаха преди два дни

5 килограма и 200 грама злато без задължителната по закон маркировка са иззети при съвместни проверки на Държавна агенция „Национална сигурност“ и НАП от златарски ателиета в Хасково през последните два дни.

Бижутата са иззети от 3 магазина от общо проверяваните 16. За още около 14 кг злато се очаква в следващите 48 часа търговците да предоставят документи за произход, съобщи за Haskovo.info пресаташето на НАП ХАсково Божана Илиева. Освен злато, при проверките са открити и големи количества сребро, валута, монети и бронзови фигури, представляващи културно- историческа ценност. Прокуратурата е образувала досъдебно производство.

Инспекторите на НАП проверяват какъв е произходът на ценните метали и дали собствениците на златарските ателиета могат да представят документ. Подозренията на двете институции са, че голяма част от търгуваното злато е контрабандно внесено в България, като не са платени дължимите данъци.

Както Haskovo.info писа, проверките на магазини за продажба на злато и бижута в региона ще продължат и следващата седмица.

По закон продажбата на изделия от злато става след като те задължително бъдат маркирани в лаборатория на Националната агенция за приходите. Покупката на златен накит, на който липсва специален печат, гарантирано означава, че става дума за незаконен внос или нелегално производство.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button