Хасково

80 са жертвите на домашно насилие в Хасковско, деца малтретират възрастните си родители

80 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, потърсили помощ в консултативните центрове в Хасково, Димитровград и Свиленград, съобщиха от фондация „Х&Д Джендър перспективи“.

Повечето от пострадалите са жени, но има и мъже. Засилва се тенденцията жертви на домашно насилие да стават възрастни хора по селата. Те са малтретирани психически и физически от децата си. Честа причина за скандалите са имотни спорове, злоупотреба с алкохол или психични заболявания у извършителите. Често възрастните хора отказвали защита от съжаление към децата си и след няколко месаца отново страдали от насилие. За сравнение през миналата година основно млади жени са търсили помощ от домашното насилие.

Пресконференция

От фондацията обявиха, че са спечелили нов проект, финансиран от правосъдното министерство – „Домашното насилие не е доброволен избор“. Той ще е с продължителност 6 месеца и в консултативните центрове в областта ще бъдат извършени консултации на 50 пострадали от домашно насилие. За шеста година се работи и с извършители на домашно насилие, основно насочени от съда. Имало и извършители, които доброволно търсили помощ. Най-ефективна с тях била работата в група. Предвижда се работа с четирима извършители на домашно насилие, допълни ръководителят на проекта Адриана Иванова.

Отделно, ще се извърши мониторинг на прилагането на Закона за защита от домашното насилие от районните съдилища в областта за последните 4 г. Предвидена е и кръгла маса по проблемите на домашното насилие.

Пресконференция

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
28.05.2019 16:32 16:32

“ Джендър перспективи“ . Ебати фондацията. Пожелавам на ръководството на фондацията деца и внучета джендъри. Нали това искат. Или искат да лапат кинти от чужди държави за сметка на народа. еЕбаси нагляците

quest_385 каза
quest_385 каза
28.05.2019 19:25 19:25

Кака Петя тя е официалната ДЖЕНДЪРКА в града и областа Гушкат си заплатки и не им пука какво става след тяхЕх БЕЛЕНЕ БЕЛЕНЕ кога ли пак ще дойде твойто време

Back to top button