Хасково

Общинският съвет отхвърли искането на общината да тегли 10.4 млн. лв. кредит за ремонти

Общинският съвет отхвърли предложението на кмета Добри Беливанов община Хасково да поеме дългосрочен дълг от 10.4 млн. лв. за ремонт на спортен коплекс „Младост“ и спортна зала „Дружба“.

Haskovo.info припомня, че дългът щеше да е от финансовия посредник ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. В докладната се припомняше, че с решение на общинския съвет през март е дадено съгласие община Хасково да кандидатства пред фонда за финансиране на проектите за мащабни ремонти. В изпълнение на решението на общинския съвет общината е подала към фонда две заявления. Общият бюджет на проекта за Спортен комплекс „Младост“ е 4 590 952 лв., а този за Реконструкцията на зала „Дружба“ е 5 818 124 лв. Според кмета при детайлното разработване на проектите в крайна сметка тези цени може да се окажат по-ниски. Той посочи, че и фондът е отчел финансовата стабилност на общината и за това е готов да отпусне парите.

Предварителната оферта от Фонда за финансиране на проектите е с общ размер 10 409 076 лв. Индикативният срок на кредита е 180 месеца. Индикативният гратисен период, включващ срока за усвояване е 24 месеца. Осредненият индикативен лихвен процент е до 1% на годишна база. Обезпечението е Залог на вземания.

На сесията общински съветници се изказаха, че не са изчерпани всички възможности за външно финансиране и попитаха, защо трябва общината да финансира ремонтите за сметка на собствения си бюджет. Други пък казаха, че няма оперативни програми, които да финансират ремонт на спортни обекти, а и държавата едва ли ще отпусне повече пари на Хасково, след като тук са наляти около 100 млн. лв. за саниране. Кметът също изрази съмнение, че може да се очакват пари от държавата. Местни парламентаристи казаха, че кредитът е изгоден и община Хасково може да си го позволи при 1% лихва за 15 г. Отделно градът има нужда от обновяване на стадион „Младост“ и зала „Дружба“, където тренират много деца.

В крайна сметка общинските съветници отхвърлиха предложението на кмета да се тегли кредит от 10.4 млн. лв. с 13 гласа „за“, 14 – против и 12 – въздържал се.

Спортни клубове подкрепиха общината за поемането на дълга от 10.4 млн. лв. за ремонти

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ГОСТ
ГОСТ
31.05.2019 14:14 14:14

ГЕРБЕРЧЕТАТА ЩЕ НА ОПРАВЯТ ЦЕЛИЯ ГРАД СЕ ПОРУТИ.

Разбирач
Разбирач
31.05.2019 18:12 18:12

Колкото по- малко тъпи комунисти,толкова по- бързо ще се случи всичко.

Back to top button