Хасково

Народният певец Тодор Кожухаров е новият почетен гражданин на Хасково

Народният певец Тодор Кожухаров да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Хасково приеха общинските съветници.

Инициативен комитет издигна Кожухаров за почетен гражданин, а докладната в общинския съвет постъпи от кмета Добри Беливанов. Тя беше подкрепена от 19 съветници, двама бяха протива, а 12 се въздържаха.

Тодор Кожухаров е роден на 29 ноември 1956 г. в свиленградското село Мустрак. Своята музикална кариера започва още като юноша. Първите си солови записи прави в Радио Пловдив през 1979 г., а през 1982 г. – и в Националното радио, общо около 300 песни. Сбъдва и голямата си мечта да изнася концерти из цялата страна пред многобройна публика. Безброй са съборите, които е огласял с тракийските си песни. През 1989 г. Кожухаров основава оркестър „Южни ритми“ и вече 30 г. заедно не спират да радват своите почитатели и всички любители на българската народна музика.

През всичките свои творчески години той не прекъсва връзката с корените на родния Хасковски край. Той е признат за емблема на тракийския изпълнителски стил. Изпълнителят има и авторски песни, базирани на автентичния фолклор в духа на вековната тракийска традиция.

Тодор Кожухаров е отличаван с награди у нас и в чужбина. Връх в певческата му кариера е трикратното гостуване в края на 90-те години на миналия век в Лос Анджелис, САЩ като участник в Световната музикална олимпиада, откъдето се завръща със златни медали.

През 2004 г. издава книгата „С магията на песента“ със 115 нотирани песни, подбрани от богатия му репертоар с идеята да достигнат до младите му колеги. Той многократно е член на журито на националния събор „Китна Тракия пее и танцува“, председател на жури на много фестивали в Южна България и продължава да радва своята публика с таланта си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
31.05.2019 12:18 12:18

Честито на Тодор!

Анонимен
Анонимен
31.05.2019 12:23 12:23

Поздравления

К. Михайлова
К. Михайлова
31.05.2019 13:37 13:37

Браво , Кожухаров го заслужава !!! Да е жив и здрав и много ,много щастлив !!!

Чакащ съборски деятел
Чакащ съборски деятел
31.05.2019 13:47 13:47

Почетно гражданство за това,дето пее по съборите.Браво.Чакаме и други наградени.

Back to top button