Хасково

Микроклиматът застрашава стенописите в Александровската гробница

СпециалиститеДо две седмици ще бъдат готови експертизите за това какво е направено и какво предстои да се направи за реставрацията на Александровката гробница. Това каза днес проф. Валентин Тодоров от Министертвото на културата след вчерашното му посещения на група международни експерти в некропола.

Един от проблемите, които предстои да решават експертите, е този с микроклимата в Александровската гробница. Трябва да вземем под внимание солите и стабилността на пластовете, за да се запазим този паметник на културата, съобщи специалистът по микробиология д-р Томас Уортайд. Той каза още, че изследванията на специалистите от софийския университет са показали наличие на много микроорганизми. От тук нататък е важно да се знае дали те влияят на стенописите в гробницата. Ясно е обаче, че те се развиват само на местата, където вентилацията е по-засилена, допълни Уортайд.

Директорът на института по физика към италианската академия на науките в Падуа подчетра, че изключително важно е социализацията на музея да не пречи на оригинала. Той обясни, че появата на микроорганизми е предизвикана от отварянето на гробницата. Това е променило микроклимата и до голяма степен е застрашило стенописите.

За проблема със солите разказа д-р Есте фон Плеве – Лейзен, която е преподавател и специалист по консервация на камък от университета в Кьолн. Според нея проблема със солите не е само появата на бял слой върху камъка. Те го разрушават и когато се промени и температурата камъните стават на критали.

Реставраторът на стенописи Вернер Шмид бе категоричен, че е много впечатлен след като вчера е видял готов Музея на тракийското изкуство. За него едно от най-важните неща, които трябва да се предприемат, е да се изолира Александровката гробница отвън, за да се спре вредното влияние вътре в гробницата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button