Хор „Орфей“ с награда от проф. Александър Текелиев

Любопитно

Само ден след като получи наградата си от международния фестивал „Млади таланти“ в София, детски хор „Орфей“ получи престижна награда от Национален фестивал „Нека пеем заедно“ в Свиленград.

Хасковските певици се включиха в надпреварата за изпълнение на песен от композитора Алкександър Текелиев, която се провежда за първи път в рамките на фестивала. Авторитетното жури с председател – самият композитор единодушно присъди наградата на орфейци, които изпълниха песента „Край лагерния огън“. Изпълнението впечатли комисията не само вокално, а и с перфектния съпровод на пианистката Красимира Генева. Така детски хор „Орфей“ стана първият носител на Наградата за изпълнение на песен от български композитор. „Хор „Орфей“ – пазете, обичайте и пейте винаги с Орфей в душите си! Обичам ви!“ – написа в Почетната книга на хора проф. Текелиев.

Хор

Членове на журито бяха и маестро Славил Димитров – Председател на УС на БХС и диригент на Национален филхармоничен хор „Св. Обретенов“ – София, маестро Кирил Търпов – артистичен директор на фестивала, Председател на фондация „Музикална младеж“ и диригент на хорова школа – Свиленград и д-р Илиян Парасков – вокален педагог. Във фестивала участваха формации от Пловдив, Свиленград и Хасково. Наградата „Млад диригент“ получи Джулия Узунова – диригент на подготвителния състав на хор „Детска китка“ – Пловдив, а Наградата на кмета беше присъдена на Емилиян Бърдарски от София. С Диплом за успешно участие и Плакет беше отличена и подготвителната формация на „Орфей“.

До края на концертния сезон певиците на Елена Цветкова имат много наситена програма. На 6 юни е годишният концерт на „Орфей“. Той ще се състои от 18 ч. във вътрешния двор на историческия музей – място, което е откритие на диригента на хора и любима сцена в горещите летни дни. На 25 юни пред Младежки център камерна младежка формация на хора ще пее заедно с рок група „Хала“ в концерт, организиран от сдружение „Орфей 1977“ и финансиран от Община Хасково по програма „Културни инициативи“. Последното участие на децата ще бъде на 26 юни заедно с Орлин Горанов и Маргарита Хранова, под съпровода на плевенска филхармония. За този концерт певците получиха покана от диригента Левон Манукян.

Хор

loading...

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.