Конференция в Хасково предлага да отбелязваме гибелта на Васил Левски на 18 февруари

Хасково

Конференция на тема „Съдбовните дати на България – истини и заблуди“ се проведе в областна администрация в Хасково с участието на историци и ученици.

Основен инициатор на конференцията е абитуриентът на ПМГ „Боян Петканчин“ и златен медалист от националната олимпиада по история Антон Атанасов. Форумът беше открит от областния управител Станислав Дечев, който разказа, че Атанасов е изпратил писмо до него и общината с искане отбелязването на гибелта на Васил Левски да е на 18, а не на 19 февруари, защото това е датата, когато Апостолът е обесен.

Конференция

Атанасов изброи общини в България, където честванията са на 18-ти, сред които е и Карлово. Той посочи, че по същия начин много хора считат, че Христо Ботев е загинал на 2 юни, а в същност поетът-революционер намира смъртта си на 1 юни.

Антон Атанасов беше поздравен за инициативността си от доцентите в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Тодор Радев и Божидар Драганов. Двамата се обединиха около мнението, че историята е точна наука и трябва през обществените нагласи в определен момент да бъдат чествани коректните дати. Радев призна, че сега има голям хаос в празничната ни система и даде за пример, че честваме 6 септември и 22 септември по стар стил, а 3 март – по нов стил. Според него най-правилно ще е да се върнем към стария стил и гибелта на Левски да се отбелязва на 6 февруари, а тази на Ботев – на 20 май.

Конференция

Уредникът в Регионалния исторически музей в областния град Милен Вълчев съобщи, че в Хасково вече е променяна дата на честване, което е решено от местната управа. Става въпрос за освобождението на града което дълги години е чествано на 20 януари, но след преизчисление вече се празнува на 19 януари. Той допълни, че всяка община сама може да реши кога да чества определена историческа дата.

7 коментара

  • Просто е изправено едно изоставане във времето. В крайна сметка поправката е от един ден. Важното е, че има млади и инициативни хора.

  • Този кога стана калайджия и кога му почерня задника. Много е малък, за да прави промени в историята. До никъде няма да стигнес това грандоманско самочувствие. От такива гении най ме е страх за бъдещето на България. Мислят, че от тях започва всичко.

  • До ,,аз“: Стой си пред компютъра или смартфона и злобей . Спомняй си ,,светлото “ комунистическо минало и си пий хапчетата! А като не ти харесва бъдещето в България- ,,Чемодан вокзал Сибир“.

  • Инициативата – добра, идеята -светла, хората в залата – очакващи да чуят нещо интересно и светло. Не се отказвайте от подобни инициативи, но другият път не го обръщайте на политически прокламации и не бъдете злободневни. Изолирахте най-важната част от участниците – учениците. Не останаха много щастливи и удовлетворени, очакваха нещо съвсем различно, а не да слушат за учебни програми и полическа пропаганда.

  • Г-н/г-жа АЗ , преди да се изказвате дали “ този “ е калайджия” , бива да се осведомите малко за конкретното момче. И след като разберете какви успехи е постигнало момчето , какви признания , какви социални инициативи е подело , каква жар гори с сърцето му , вероятно ще си дадете сметка, че именно такива хора могат да правят промени . Колкото до годините … какво значение имат те? Има много по- възрастни от него , които никога няма да натрупат толкова знания . Аз съм изключитено впечатлена от това момче и съм убедена , че Вие въобще не го познавате , но си коментирате и вероятно се чувствате много велик с некомпетентния си коментар .

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.