Хасково

Конференция в Хасково предлага да отбелязваме гибелта на Васил Левски на 18 февруари

Конференция на тема „Съдбовните дати на България – истини и заблуди“ се проведе в областна администрация в Хасково с участието на историци и ученици.

Основен инициатор на конференцията е абитуриентът на ПМГ „Боян Петканчин“ и златен медалист от националната олимпиада по история Антон Атанасов. Форумът беше открит от областния управител Станислав Дечев, който разказа, че Атанасов е изпратил писмо до него и общината с искане отбелязването на гибелта на Васил Левски да е на 18, а не на 19 февруари, защото това е датата, когато Апостолът е обесен.

Конференция

Атанасов изброи общини в България, където честванията са на 18-ти, сред които е и Карлово. Той посочи, че по същия начин много хора считат, че Христо Ботев е загинал на 2 юни, а в същност поетът-революционер намира смъртта си на 1 юни.

Антон Атанасов беше поздравен за инициативността си от доцентите в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Тодор Радев и Божидар Драганов. Двамата се обединиха около мнението, че историята е точна наука и трябва през обществените нагласи в определен момент да бъдат чествани коректните дати. Радев призна, че сега има голям хаос в празничната ни система и даде за пример, че честваме 6 септември и 22 септември по стар стил, а 3 март – по нов стил. Според него най-правилно ще е да се върнем към стария стил и гибелта на Левски да се отбелязва на 6 февруари, а тази на Ботев – на 20 май.

Конференция

Уредникът в Регионалния исторически музей в областния град Милен Вълчев съобщи, че в Хасково вече е променяна дата на честване, което е решено от местната управа. Става въпрос за освобождението на града което дълги години е чествано на 20 януари, но след преизчисление вече се празнува на 19 януари. Той допълни, че всяка община сама може да реши кога да чества определена историческа дата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
07.06.2019 16:15 16:15

Подкрепям .Това с календарите е католическа гадна провокация.

Шен
Шен
07.06.2019 23:26 23:26

Просто е изправено едно изоставане във времето. В крайна сметка поправката е от един ден. Важното е, че има млади и инициативни хора.

аз
аз
07.06.2019 23:43 23:43

Този кога стана калайджия и кога му почерня задника. Много е малък, за да прави промени в историята. До никъде няма да стигнес това грандоманско самочувствие. От такива гении най ме е страх за бъдещето на България. Мислят, че от тях започва всичко.

България на българите
България на българите
08.06.2019 10:03 10:03

До ,,аз“: Стой си пред компютъра или смартфона и злобей . Спомняй си ,,светлото “ комунистическо минало и си пий хапчетата! А като не ти харесва бъдещето в България- ,,Чемодан вокзал Сибир“.

Неутрален
Неутрален
08.06.2019 13:36 13:36

Инициативата – добра, идеята -светла, хората в залата – очакващи да чуят нещо интересно и светло. Не се отказвайте от подобни инициативи, но другият път не го обръщайте на политически прокламации и не бъдете злободневни. Изолирахте най-важната част от участниците – учениците. Не останаха много щастливи и удовлетворени, очакваха нещо съвсем различно, а не да слушат за учебни програми и полическа пропаганда.

Цветелина
Цветелина
08.06.2019 18:08 18:08

Г-н/г-жа АЗ , преди да се изказвате дали “ този “ е калайджия” , бива да се осведомите малко за конкретното момче. И след като разберете какви успехи е постигнало момчето , какви признания , какви социални инициативи е подело , каква жар гори с сърцето му , вероятно ще си дадете сметка, че именно такива хора могат да правят промени . Колкото до годините … какво значение имат те? Има много по- възрастни от него , които никога няма да натрупат толкова знания . Аз съм изключитено впечатлена от това момче и съм убедена , че Вие въобще не го познавате , но си коментирате и вероятно се чувствате много велик с некомпетентния си коментар .

Тим
Тим
12.06.2019 21:59 21:59

Браво Антон! Продължи да дерзаеш!!

Back to top button