Регион

Община Димитровград иска кредит за ремонт на театъра и културен дом „Химик“

Публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг за основно обновяване, ремонт и реконструкция на Културен дом „Химик“ и Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ проведоха с граждани заместник-кметът Яшо Минков и главният финансист Татяна Ванчева, съобщават от община Димитровград.

Кредитите са за финансиране на общинската част по два проекта, получили безвъзмездна финансова помощ в размер на 85% от стойността на проекта от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Средствата по проекта за реновирането на Културен дом „Химик“ са 3 719 102 лв., от които безвъзмезната финансова помощ е 3 161 237 лв., а предмет на днешното обсъждане бяха останалите 557 865 лв., които общината ще тегли под формата на кредит от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие Юг. За обновяването на ОДТ „Апостол Карамитев“ средствата по проекта са 2 454 455 лв., от които безвъзмезното финансиране по ОП „Региони в растеж“ е 2 086 287 лв., а 368 168 лв. са тези, които община Димитровград трябва да осигури като съфинансиране чрез обсъждания кредит от Фонда за устойчиво градско развитие. На публичното обсъждане в зала „Гросето“ бяха разяснени параметрите на кредитите, срокът за погасяването им, който е до 102 месеца и осреднената годишна лихва от 1.04%.

Драматичен театър „Апостол Карамитев“ ще претърпи сериозно преобразяване, което ще включва подмяна на подовата настилка, отоплителна инсталации, осветлението, сцената и седалките. Ел. инсталацията и водопровода също ще бъдат подменени, като крайната цел е театърът да се превърне в забележителен модерен културен център.

При реставрацията и ремонта на Културен дом „Химик“, включително и прилежащите към него площи ще бъде извършен цялостен ремонт на киносалона и превръщането му в многофункционална зала за театрални представления, концерти, конференции и др. Ще бъдат подменени столовете, предвижда се работа по стените, ново сценично осветление, ремонт на пода. Запазва се окачения таван, който ще бъде почистен и преобоядисан, както и всички архитектурни орнаменти по стените, балкона и портала на сцената, както и във фоаето на първия етаж. Стенописът, който се намира там ще бъде съхранен и запазен.

Haskovo.info припомня, че община Хасково също иска да тегли 10.4 млн. лв. кредит от същия фонд за ремонт на стадион „Младост“ и спортна зала „Дружба“, но общинският съвет го отхвърли на майската сесия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button