Хасково

Предлагат почистване и облагородяване на крепостта край Хасково

С пълна сила продължава началното обучение по спортно ориентиране по програмата на спортното министерство „Спорт за децата в свободното време“, съобщават от хасковския клуб „Компас 1994“ с председател Тодор Стратиев.

Днес децата направиха разходка с карта и компас до Средновековната крепост „Хисаря“ в западния край на едноименния квартал на града, като преминаха и през чешмата „7-те чучура“, валявицата и кладенеца на Стойчо Марчев. Пътеката минава и през запустелия басейн, пълен с бурени, в който допреди 30-40 години се учеха да плуват много деца от града.

Ориентиране

Няма да е трудно да се почисти пътеката до Крепостта и не се изискват много средства за да изградят две дървени кули и постави едно информационно табло за времето на съществуването й и за откритите артефакти при разкопките и къде се намират. Това може да се направи по проект на заинтересованите институции. По-трудно, но не и невъзможно е да се възстанови старият басеин, защото ще са необходими повече средства, предлагат от клуба.

Децата поставили въпроса защо е силно замърсена реката, която пресекли и преминава по цялото протежение на южната част на Хасково. Те останали много доволни от кладенеца, построен от патрона на ПГМЕТ – видният индустриалец и дарител Стойчо Марчев и от чистотата около него.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button