34% от жилищните сгради в Хасковско са над 60-годишни

Хасково

Най-голям е относителният дял на жилищните сгради в Хасковска област построени в периода 1946 – 1960 г. – 34%, а най-нисък след 2011 г. – 0.7%, сочат данните на Териториално статистическо бюро – юг при Националния статистически институт.

Към края на миналата година в Хасковска област има 72 469 жилищни сгради или с 59 повече в сравнение с 2017 г. Жилищата в тях са 123 088. В градовете се намират 66.6% от всички жилища в областта, а в селата – 33.4%.

Стоманобетонните и панелните сгради са 2 536 с 30 713 жилища в тях, тухлените сгради – 54 941 със 77 275 жилища, а 15 100 жилища се намират в 14 992 сгради с друга конструкция. В градовете 36.6% от жилищата се намират в стоманобетонни и панелни, 59.5% – в тухлени и 3.9% – в други сгради. Същевременно 28.9% от жилищата в селата са в други сгради – камък, сурови тухли, дърво и други материали, 69.4% в тухлени сгради и само 1.7% в стоманобетонни и панелни сгради.

Преобладаващата част от жилищата в градовете са с две и три стаи – 67.7%, а в селата с три и четири стаи са 61.8%. Средният брой стаи на едно жилище в селата е 3.5, а в градовете – 2.9.

Осигуреността с жилища на 1 000 души от населението в областта е 540 при средно за страната 566.

Жилищата в областта се обитават средно от 1.9 лица, като при жилищата в градовете показателят е 2 лица, а в селата – 1.5 лица.

Към края на годината 33.2% от всички жилища в областта се намират в едноетажни сгради, следвани от жилищата в двуетажни сгради – 25.9%. Относителният дял на жилищата в триетажни сгради е съответно 7.4%.

Преобладаващата част от жилищата 120 268 (97.7%) са частна собственост на физическо лице, 737 (0.6%) са частна собственост на юридическо лице, а 2 083 (1.7%) са държавна или общинска собственост.

8 коментара

 • Още се оплаквайте от социализма. Обаче при капитализма ще станете наематели. Лека полека всеки ден повече. Бай Тошо има да го търсите ама го нема. Сега има един негов имитатор. Менте

 • А бе социалиста, обясни на младите защо Парцалев няма нито една награда в театъра и в киното. Обясни им как си избираш работа и град за живеене, как се пътува в чужбина и какво означава партиен секретар. Обясни им защо не можеш да си купиш кола или апартамент ако по някакво чудо имаш парите. И най-накрая заври си тъпия соц отзат, другарю милиционер!

  • А ТИ ГОВЕДО МИ ОБЯСНИ РЕДНО ЛИ Е ДЕЦАТА ДА БЪДАТ ПРИЧАКВАНИ ОТ НАРКОДИЛЪРИ .
   РЕДНО ЛИ Е РОДИТЕЛИТЕ ДА РАБОТЯТ ПО 12 ЧАСА И ДА НЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ СЕМЕЙСТВАТА СИ .РЕДНО ЛИ Е 2МИЛИОНА БЪЛГАРИ ДА НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ.
   РЕДНО ЛИ Е РАБОТОДАТЕЛ С ТРИМА РАБОТНИЦИ ДА СЕ ВОЗИ В АВТОМОБИЛ ЗА 200 000 КИНТА.
   РЕДНО ЛИ ЕЖЕНИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДА СУ ЧУКАТ ЗА ПАРИ ИЗ ЕВРОПА -ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ СА ТОВА АКО НЕ ЗНАЕШ.
   РЕДНО ЛИ ГЪРБАВИТЕ КОИТО СЕГА СА НА ВЛАСТ ДА ИМАТ В СМЕТКИТЕ 38 МИЛИОНА ОТ СУБСИДИИ НА ПАРТИИТЕ А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЛИЦЕМЕРНО ДА СЪБИРАТ КАПАЧКИ ЗА КУВьОЗИ.
   И НАКРАЯ -ДА ТИ ЕБА ДЕМОКРАЦИЯТА ФАЛШИВА. ПРИ СОЦА БАНДИТИТЕ БЯХА В ЗАТВОРА А СЕГА СА ТИ РАБОТОДАТЕЛИ

   • И ОЩЕ НЕЩО. ОТЗАД ЩЕ ТИ НАВРЯ НЕЩО ДРУГО. САМО ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ БЕЛЕНЕ ЛАГЕРА

 • Ти да не си бил милиционер в Белене,та мечтаеш да се възстанови? Изрод смотан, мечтае за концлагери. Нямало бандити през соца, всички бандити бяха милиционери и долни комунисти, превърнаха държавата в затвор. Тия два милиона дето избягаха от България къде отидоха малоумник такъв? Нали ако беше много хубаво щяха да са в соца. Той още си съществува в някои държави.

 • Така е батко, тъпата фуражка не мечтае да живее щастливо и свободно. Мечтае да вкарва хората в лагери и затвори за да ги мъчи и убива. Ама ако може да са другите вътре, а той да представлява народната власт.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.