Хасковско е сред областите с най-ниски резултати на втората матура, Добромир единствен с пълно 6 по български

Хасково

Абитуриентите от Хасковска област са сред тези с най-ниски оценки на втория държавен зрелостен изпит в страната, обявиха от Министерството на образованието и науката. Сред най-слабите са още областите Монтана и Перник.

Най-силни на втората матура са София, Варна, Смолян и Добрич. Най-добри на първия ДЗИ по български език и литература са София, Варна, Пловдив и Смолян. С най-ниски постижения са Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград.

Средната оценка по български език и литература е 4.06, а на втория зрелостен изпит – 4.67. Резултатите за страната са съизмерими с миналогодишните. По 100 т. са получили 226 ученици, а през 2018 г. са били 215. Почти наполовина са намалели абитуриентите, които са изкарали по две слаби оценки – от 1778 през миналата година на 973.

По предварителна информация тази година в Хасковска област няма абитуриент с по две пълни шестици. Единствената пълна шестица по български език в областта, постигната с 96 точки е на Добромир Зафиров от димитровградската ПЕГ „Д-р Иван Богоров“. Haskovo.info припомня, че абитуриентът беше удостоен с почетно отличие за високи постижения в образователната дейност от Регионалното управление на образованието по повод 24 май. Той е с много добра оценка по английски език. В региона има още пълни шестици, но те са по други предмети от втората матура.

Предстои от РУО да направят подробен анализ на представянето на зрелостниците в Хасковска област.

16 коментара

 • Чакаме анализа и най-интересен ще ми е за ПМГ, където се смениха три учителки по БЕЛ, а през последната година преподава пенсиониран 70 годишна учителка, а титулярната г-жа Петя Вълчева преподаване на 8 клас. Многократно родителите провеждахме разговори с Директорката, но уви! Госпожата се е взела за много успешна и не се интересува от мнението на родителите. Сега да си понесе срама от резултатите на учениците от ПМГ ПО БЕЛ.

 • Информацията на РУО не е пълна. Има пълна шестица по математика в Езикова гимназия – Хасково (100 точки от 100 възможни) и пълна шестица по биология в СУ „В. Левски“ – Хасково (100 точки от 100). Правя това допълнение заради децата, представили се блестящо! Браво!!!

  • Не винаги резултатите зависят единствено и от учителя.

  • До колко е коректно да се цитира един единствен ученик поименно, авсички останали постигнали високи резултати дори не са упоменати в статистиката. Уважавайте труда и постиженията на всички.

   • Много точен коментар ! Абсолютно съм съгласен с Вас, още повече, че от коментарите става ясно, че в Хасково има ученици с по-голям брой точки и с абсолютни шестици. Тези деца заслужават нашите поздравления. Поздравления и за учителите, които са работили с тях!

  • За журналистите математиката не е на почит, за да се отчитат високите резултати

 • Нищо чудно образованието ни е каквато ни е и държавата премиера ми45нистритеи около 70 процентае оит населението Това се сочи и от ЕС -навсякъде и във всичко сме последни А това не беше така преди 1989г

 • Средната оценка от матурите всъщност е оценка на работата на учителите. Изобщо по тоалети и показност сме надминали всички, но по знания?

 • В МЕХАНОТО ХАСКОВО по време на час пушим с даскалите а на който му е кеф смърка яко ее тАМ всички минахме щото гуспожата по булгарски ГУМАРОВА И КЛАСНАТА ДИана Андреева ни ппрати отговорите по телефона.Преписвахме яко бес да се потим Повечето сме приети за студенти вГаброво

 • Инспектор На. Дялкова по български е толкова като тъпан тъпа че пърди като върви.

 • Браво на децата, ама тази дето се е курдисала на снимката, госпожа Боевиста, изпълнителката на мокри поръчки на семката, на карикатурите директори дето сложи, ама и нейната е за назад, ще яде к–-ра гърбав

 • ВСИЧКО Е НАРЕД КОРАБА ПОТЪВА,ЗАПЛАТАТА НАЛИ ВЪРВИ,И ДАСКАЛИ И ИНСПЕКТОРИ НЕ ИМ ПУКА ! ПРОВЕРКИ ИЙОК,ОТЧИТАМЕ ДЕЙНОСТ АМА НА КНИГА ИМА УЧИЛИЩА В ЧАС ПО 3 ,4 УЧЕНИКА.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.