Високи гости откриха ремонтираната 6-вековна Ески джамия в Хасково

Хасково

Ремонтираната Ески джамия в Хасково беше официално открита днес.

Районният мюфтия Басри Еминефенди припомни, че джамията е на 625 г. и е сред най-старите в България и на Балканите. Храмът е паметник на културата от местно значение. Ремонтът продължи близо 2 г., а Еминефенди благодари на всички, които са помогнали за неговото извършване. Кметът Добри Беливанов подари на Басри Еминефенди кристал с герба на Хасково.

Джамия

Приветствия отправиха главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи и председателят на Председателството по религиозните въпроси в Турция проф. д-р Али Ербаш, който донесе и послание от президента Реджеп Ердоган. Ербаш и Еминефенди си размениха подаръци, след което официалните лица символично прерязаха лентата на ремонтирания храм.

Джамия

Сред официалните лица бяха посланикът на Турция д-р Хасан Улусой, генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова, главни мюфтии от Балканите, районните мюфтии в България.

След официалната церемония последва молитва в обновената Ески джамия.

6 коментара

  • Поне на тези мероприятия да няма политика,но като гледам как се наредили пак депесарати ми се отвръщава.

  • ми недей гледа бе . това че са от дпс не значи че не са религиозни. много пък взехте всички да разбирате

  • Алоу журналята спрете са вече бе през два дена пингвини и кафези дайте нещо друго, това ли са най-важните новини, джамии, байрями.

  • Тази джамия си я спомням, от 60 години на миналия век, имаше и частно училище, там учеха от всички етноси, но вече хасково не е това, което беше. Вече друг народ се пресели в Хасково, в родният красив навремето европейски град.

  • Скоро и името на града ще сменят. Например кара дере,или чам дере. Няма кой да им каже копче

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.