Преглеждат безплатно за туберкулоза в Хасково

Хасково

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от 24 до 28 юни в Хасково, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Прегледите ще са в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в квартал „Болярово“ №2. За втори път през 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в страната.

През „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

По време на проведената през март кампания анкетирани за туберкулоза са 2 952 лица, а на 1 792 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 24 лица с туберкулоза и 82 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Както Haskovo.info писа, малко по-рано от здравното министерство отчетоха, че е постигнато трайно двукратно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната от 38 на 100 000 през 2008 г. до 18.4 на 100 000 през 2018 г. или в абсолютни цифри броят на заболелите от туберкулоза е намалял от 3 150 през 2008 г. на 1 358 през 2018 г. Процентът на успешно завършилите лечение нови болни и рецидиви с всички форми на туберкулоза през периода 2007-2016 г. се е увеличил от 82 до 85-87% през последните няколко години.

Един коментар по “Преглеждат безплатно за туберкулоза в Хасково

  • Каква тубуркулоза ви гони бе При управлението на герб всички са здрави като стомана работят ядът и пърдят на воля

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.