Рядко явление: цъфти столетник в центъра на Хасково

Любопитно

Рядко явление се наблюдава в центъра на Хасково. Едно от екзотичните растения – столетник, е започнало да цъфти.

Той се намира в една от големите саксии пред шадравана на площад „Свобода“. Растението е пуснало висок израстък, на който скоро се очаква да се появи цвят.

Столетник

От общинския разсадник, които се грижат за растенията, съобщиха че столетникът е на над 60 – 70-годишна възраст. Той цъфти веднъж в живота си. Рядкото явление вече привлича минувачи в центъра на Хасково.

Малко по-късно от екоинспекцията в Хасково изпратиха повече информация за столетника. Това удивително растение произхожда от Мексико и Съединените щати, но се отглежда по целия свят като декоративен вид. То е вечнозелено растение, което образува розетка от твърди, месести и бодливи по периферията си листа. Съцветието му е разклонено, и с внушителни размери, достигащо височина от 4 до 8 метра. Цветовете на столетника са белезникаво бели и приличат на огромна момина сълза. Цъфти веднъж на 30 до 60 години, затова е получил името столетник– заради дългия период, който му е необходим, за да цъфне. Американското агаве притежава свойството монокарпия, тоест това е вид който цъфти и плодоноси един път в живота си след което умира. Нуждае се от пълно слънце и е изключително устойчиво на суша.

6 коментара

  • ВПЕЧАТЛЯВАЩО!! Да му направят фото сесия и да вземат семена. Очевидно средата му се отразява добре и от разсадника се грижат добре за растението.

    • 60 70 години, типичната поредна лъжа. Тази земя е на Дора лежовката, покойници(земята на целият парк, от часовника до цъфнало светец в сентър на сариград вече), а щерка й се зове Кети, щерка Теодора, преподавател в университет в София. Само тя може да потвърди дали е на 60 70 години, уйдурми комунистически на герб и дипесето

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.