Любопитно

111 деца от Хасковско се включиха в Мисия скаут

111 деца от Хасковска област се включиха в Мисия скаут, съобщават от сдружение „Шанс и закрила“.

Учениците от НУ „Христо Ботев“ в Любимец, ОУ „Христо Ботев“ в село Левка, СУ „Паисий Хилендарски“ и ОУ „Никола Й. Вапцаров“ в Хасково участваха в занятия, в които се запознаха със същността и дейностите на скаутското движение, научиха се да работят в екип и да опазват природата. Вдъхновени от идеите на скаутите, децата сами предложиха и осъществиха със съдействието на ръководителите си 10 общественополезни инициативи, които са част от Скаутската програма.

Ученици

Децата-скаути от НУ „Христо Ботев“ в Любимец нарекоха своята първа инициатива „Да стоплим цветята през зимата“. Те прибраха цветята от училищния двор в коридора на училището. Закупени бяха и още зелени растения, които поставиха до класните стаи. Цветята бяха маркирани със скаутски стикер и децата ежедневно се грижат за тях.

Втората им инициатива беше посещение на Клуб за възрастни хора в Любимец. Всички деца изработиха картички за коледните и новогодишни празници и ги подариха лично на възрастните хора от клуба. Те изнесоха и празнична програма със стихове и песни и получиха поздравления и покана за ново посещение.

В продължение на два дни, двора на училището си почистваха малките скаути от ОУ „Паисий Хилендарски“. По време на акцията те разговаряха със своите съученици и ги убеждаваха да изхвърлят отпадъците разделно в преназначените за това контейнери в близост до училището.

В края на декември скаутите от училището организираха благотворителен базар. Събраните средства бяха дарени на дете от Хасково, което се нуждае от лечение в чужбина.

Участниците в проекта от ОУ „Христо Ботев“ в село Левка също почистиха площадките в училищния двор. Те отбелязаха със знак на скаутите местата, които ще бъдат под техни грижи – място около вековно дърво, беседката в двора на училището.

Втората им инициатива „Стъпки към прегръдката“ беше насочена към сближаване между учениците, заради зачестилите конфликти, обиди, дори прояви на агресия от по-големи към по-малки. Децата сами изработиха стъпки към една прегръдка, като отпечатаха ходилата и дланите си върху картон, с който обозначиха „място за прегръдка“ в училището. Инициативата беше реализирана по случай Международния ден на прегръдката – 21 януари.

Ученици

Няколко общественополезни инициативи реализираха и учениците от ОУ „Никола Й. Вапцаров“, участници в Скаутската програма. За празника на Баба Марта те изработиха мартенички и ги подариха на първокласниците от училището. Техните най-малки съученици от своя страна ги поздравиха, като пяха песнички и рецитираха стихчета.

Втората им инициатива беше свързана с превенция на зависимостта към Интернет. Децата намериха информационни материали и изработиха плакати, в които представиха алтернатива на онлайн общуването. Целта им беше да провокират съучениците си към по-здравословен начин на живот – да общуват с приятелите си, да играят навън, да се разхождат сред природата.

С помощта на своите ръководители, скаутите от ОУ „Никола Вапцаров“ направиха двора на училището си по-красив, като засадиха два къта с цветя. За оформянето на цветните градинки те използваха стари автомобилни гуми, боядисани в ярки цветове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button