Регион

Каналджии взимали по 10 000 евро от мигранти, спецоперация и в Свиленград

17 каналджии са арестувани при спецоперацията „Халифакс“ на службите срещу каналджии на територията на Свиленград, София и Бургас, съобщават от специализираната прокуратура.

На 8 от задържаните са повдигнати обвинения. Сред тях са двама български граждани, иракчанин, сириец и четирима афганистанци.

Организираната престъпна група, ръководена от иракския гражданин, е действала при строго спазване на йерархията и всеки от членовете е имал определена роля – транспортиране, настаняване и хранене на мигрантите, поетапното им извеждане от страната, както и за финансирането на престъпната дейност. Всяка седмица групата е превеждала по 30-40 лица от Турция през България до Сърбия, откъдето каналджии ги транспортирали до Западна Европа. Касае се главно за лица, ненавършили 16 години, без документи, но има случаи на транспортиране на цели семейства.

Мигрантите били превеждани през т. нар. зелени граници – гъсти, гористи местности, по изключително опасен за живота им начин. Каналът е действал от началото на 2017 г. започвал от Кабул, Афганистан. Ръководен е от лице, което набирало мигрантите от Афганистан и ги прекарвало към Турция. Там са срещани от друг участник в престъпната схема, който ги транспортирал през река Марица към България. За транспортирането им у нас били оборудвани специални бусове с тайници, а настаняването им било в нелегални квартири в столичните квартали Орландовци и Факултета.

Нелегалните чужденци оставали у нас до два дни, след което били придвижвани и предавани в Сърбия за Западна Европа. Тарифата е била по 8 – 10 000 евро на човек. Част от членовете, свързани с организираната престъпна група, са женени за българки и са се занимавали с търговска дейност у нас.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button